NARAYANA – ASSIGNMENT

CLASS - IX

(FRENCH REVOLUTION – MCQ)

1. Storming of the Bastille

(a) 14th July, 1789                                          (b) 14th July, 1798

(c) 14th June, 1789                                         (d) 14th June, 1798

2. The Bastille symbolised

(a) benevolence of the king                             (b) despotic power of the king

(c) armed might of France                              (d) prestige and power

3. 18th century French society was divided into

(a) castes                                                         (b) four Estates

(c) three Estates                                              (d) two Estates

4. Which of the following constituted the privileged class?

(a) Clergy and peasants                                   (b) Peasants and nobility

(c) First and Third Estate                                (d) Clergy and nobility

5. The most important of the privileges enjoyed by the clergy and nobility

(a) right to collect dues                                   (b) ownership of land

(c) participate in wars                                      (d) exemption from taxes to the state

6. Which of the following believed social position must depend on merit?

(a) Middle class                                               (b) Nobility

(c) Workers                                                     (d) Peasants

7. Society based on freedom, equal laws and opportunities was advocated by

(a) middle class and people of the Third Estate

(b) clergy and nobility

(c) philosophers such as John Locke and Rousseau

(d) Englishmen Georges Danton and Arthur Young

8. Which of the following refuted the doctrine of divine and absolute right?

(a) John Locke                                                            (b) Rousseau

(c) Montesquieu                                              (d) Voltaire

9. Who advocated government based on Social Contract?

(a) Darwin                                                       (b) Spencer

(c) Rousseau                                                    (d) Montesquieu

10. Division of power within the government was put forth in

(a) 'Two Treaties of Government'                   (b) 'The Spirit of the Laws'

(c) 'Le Moniteur Universal'                             (d) 'The Social Contract'

11. King in France at the time of the Revolution

(a) Louis XIV                                                 (b) Louis XVI

(c) Marie Antoinette                                       (d) Nicholas II

12. Political body of France

(a) Duma                                                         (b) Reichstag

(c) Lok Sabha                                                  (d) Estates General

13. Voting in the Estates General was conducted on the principle of

(a) each member one vote                               (b) male adult franchise

(c) universal adult franchise                            (d) each Estate one vote

14. The Estates General was last convened in

(a) 1604                       (b) 1614                       (c) 1416                       (d) 1641

15. Where did the Third Estate form and announce the National Assembly?

(a) Indoor Tennis Court                                  (b) Hall of Mirrors

(c) Firoz Shah Ground                                    (d) Winter Palace

16. Members of the Third Estate were led by

(a) Louis XVI and Marie Antionette              (b) Lenin and Kerensky

(c) Mirabeau and Abbe Sieyes                        (d) Rousseau and Voltaire

17. Which of the following was the main objective of the Constitution of 1791?

(a) to limit the powers of the king alone         (b) do away with feudal privileges

(c) give equal rights to women                        (d) establish a constitutional monarchy

18. A broken chain symbolised

(a) Chains used to fetter slaves                       (b) Strength lies in unity

(c) Royal power                                              (d) Act of becoming free



19. The winged woman personified

(а) National colours of France                        (b) Act of becoming free

(c) Personification of Law                              (d) Rays of the Sun will drive away the clouds of ignorance

20. Bundle of rods or fasces symbolised

(a) Royal power                                              (b) Equality before law

(c) Law is the same for all                               (d) Strength lies in unity

21. Which of the following symbolised Eternity?

(a) Sceptre                                                       (b) Eye within a triangle radiating light

(c) The Law Tablet                                          (d) Snake biting its tail to form a ring

22. Which of the following were the national colours of France during the?

(a) Blue-green-yellow                                     (b) Red-green-blue

(c) Blue-white-red                                           (d) Yellow-red-white

23. National Anthem of France

(a) Vande Matram                                           (b) Roget de L Isle

(c) Le Moniteur Universel                               (d) Morseillaise

24. Members of the Jacbbin Club were known as

(a) Conservatives                                            (b) Revolutionaries

(c) Terrorists                                                    (d) San-culottes

25. France on 21st September, 1792 was declared a

(a) Socialist State                                            (b) Democracy

(c) Communist State                                       (d) Republic

26. Which of the following was a factor in the rise of Napoleon?

(a) Fall of the Jacobin government                 (b) Robespierres Reign of Terror

(c) Political instability of the Directory          (d) Nationalist forces

27. French legacy to the world

(a) Democracy                                                 (b) Socialism and nationalism

(c) Republicanism                                           (d) Liberty, Freedom and Equality





***** ALL THE BEST *****



 

Answers:



1. (a)

2.

(b)

3.

(c)

4. (d)

5.

(d)

6.

(a)

7. (c)

8.

(a)

9.

(c)

10. (b)

11.

(b)

12.

(d)

13. (d)

14.

(b)

15.

(a)

16. (c)

17.

(d)

18.

(d)

19. (c)

20.

(d)

21.

(d)

22. (c)

23.

(d)

24.

(d)

25. (d)

26.

(c)

27.

(d).

 

 

NARAYANA – ASSIGNMENT

CLASS - IX

(FRENCH REVOLUTION – MCQ)

1. On which of the following day did ‘Storming of the Bastille’ occur?

(a) 14th July, 1789                              (b) 14th July, 1798

(c) 14th June, 1789                             (d) 14th June, 1798



2. What did Bastille symbolize?



(a) Benevolence of the king   (b) Despotic power of the king

(c) Armed might of France                 (d) Prestige and power



3. 18th century French society was divided into



(a) Castes                                           (b) Four Estates

(c) Three Estates                                (d) Two Estates



4. Which of the following constituted the privileged class?

(a) Clergy and peasants                     (b) Peasants and nobility

(c) First and Third Estate                    (d) Clergy and nobility



5. The most important of the privileges enjoyed by the clergy and nobility



(a) Right to collect dues                      (b) Ownership of land

(c) Participate in wars             (d) Exemption from taxes to the state



6. Which of the following believed social position must depend on merit?



(a) Middle class                                   (b) Nobility      

(c) Workers                                         (d) Peasants



7. Society based on freedom, equal laws and opportunities was advocated by



(a) Middle class and people of the Third Estate

(b) Clergy and nobility

(c) Philosophers such as John Locke and Rousseau

(d) Englishmen Georges Danton and Arthur Young



8. Which of the following refuted the doctrine of divine and absolute right?

(a) John Locke                                    (b) Rousseau

(c) Montesquieu                                  (d) Voltaire







9. Who advocated government based on Social Contract?



(a) Darwin                                           (b) Spencer

(c) Rousseau                                      (d) Montesquieu



10. Division of power within the government was put forth in



(a) 'Two Treaties of Government'      (b) 'The Spirit of the Laws'

(c) 'Le Moniteur Universal'                  (d) 'The Social Contract'



11. Who was the King of France at the time of the Revolution?



(a) Louis XIV                                       (b) Louis XVI

(c) Marie Antoinette                            (d) Nicholas II



12. Political body of France

(a) Duma                                             (b) Reichstag

(c) Lok Sabha                         (d) Estates General



13. Voting in the Estates General was conducted on the principle of



(a) Each member one vote                (b) Male adult franchise         

(c) Universal adult franchise   (d) Estates General



14. The Estates General was last convened in



(a) 1604           (b) 1614           (c) 1416           (d) 1641



15. Where did the Third Estate form and announce the National Assembly?



(a) Indoor Tennis Court                                   (b) Hall of Mirrors

(c) Firoz Shah Ground                                    (d) Winter Palace



16. Members of the Third Estate were led by



(a) Louis XVI and Marie Antionette     (b) Lenin and Kerensky

(c) Mirabeau and Abbe Sieyes                       (d) Rousseau and Voltaire



17. Which of the following was the main objective of the Constitution of 1791?



(a) To limit the powers of the king alone        (b) Do away with feudal privileges

(c) Give equal rights to women                      (d) Establish a constitutional monarchy







18. A broken chain symbolized



(a) Chains used to fetter slaves                      (b) Strength lies in unity

(c) Royal power                                              (d) Act of becoming free



19. The winged woman personified



(а) National colours of France                        (b) Act of becoming free

(c) Personification of Law                               (d) Rays of the Sun will drive away the clouds of ignorance



20. Bundle of rods or fasces symbolized



(a) Royal power                                              (b) Equality before law

(c) Law is the same for all                              (d) Strength lies in unity



21. Which of the following symbolized Eternity?



(a) Sceptre                                                      (b) Eye within a triangle radiating light

(c) The Law Tablet                                          (d) Snake biting its tail to form a ring



22. Which of the following were the national colours of France during the?

(a) Blue-green-yellow                         (b) Red-green-blue

(c) Blue-white-red                                           (d) Yellow-red-white



23. National Anthem of France



(a) Vande Matram                                          (b) Roget de L Isle

(c) Le Moniteur Universal                               (d) Marseilles



24. Members of the Jacobin Club were known as



(a) Conservatives                                           (b) Revolutionaries

(c) Terrorists                                                   (d) San-culottes



25. France on 21st September, 1792 was declared a



(a) Socialist State                                            (b) Democracy

(c) Communist State                          (d) Republic



26. Which of the following was a factor in the rise of Napoleon?



(a) Fall of the Jacobin government    (b) Robespiere’s Reign of Terror

(c) Political instability of the Directory            (d) Nationalist forces





27. French legacy to the world

(a) Democracy                                               (b) Socialism and nationalism

(c) Republicanism                                           (d) Liberty, Freedom and Equality



28. In the context of France the volunteers from Marseilles sang the Marseillaise, a patriotic song when they marched into Paris. Who composed this song?

(a) Maximilian Robespierre                            (b) Marie Antoinette

(c) Roget de L’Isle                                           (d) Mirabeau



29. What did the Red Cap worn by Sans Culottes in France symbolize?

(a) Liberty                                                        (b) Brotherhood

(c) Love                                                           (d) Equality



30. Which of the following refers to the political body representing the three estates of pre-revolutionary France?

(a) Parliament of France                                (b) National Assembly

(c) Estates General                                         (d) Estates Committee



31. The word ‘Guillotine’ during French Revolution era refers to

(a) Beheading a person                                  (b) Awarding a person

(c) Taxing a person                                         (d) Threatening a person



32. The French Revolution took place on…..

(a) July 14, 1789                                             (b) July 14, 1788

(c) July 14, 1786                                             (d) July 14, 1785



33. On what charges was Louis XVI guillotined?

(a) Cruelty                                                       (b) Treason

(c) Absolute Role                                            (d) Misgovernance



34. The tax called tithe was collected from French Peasants by

(a) The Church                                               (b) The emperor

(c) The Nobles                                                (d) Chief of the Army



35. Why was the subsistence crisis caused in France?

(a) The wages of the people were low

(b) There was widespread unemployment

(c) Increase in population led to rapid increase in the demand of food grains

(d) The government imposed various taxes



36. The Bastille was hated by all in France because

(a) It stood for the despotic power of the king

(b) It was a fortress prison

(c) Prison In charge tortured the inmates

(d) It housed dreaded criminals





***** ALL THE BEST *****



ANSWERS

1. (a) 14th July, 1789

2. (b) Despotic power of the king

3. (c) Three Estates

4. (d) Clergy and nobility

5. (d) Exemption from taxes to the state

6. (a) Middle class

7. (c) Philosophers such as John Locke and Rousseau

8. (a) John Locke

9. (c) Rousseau

10. (b) 'The Spirit of the Laws'

11. (b) Louis XVI

12. (d) Estates General

13. (d) Estates General

14. (b) 1614

15. (a) Indoor Tennis Court

16. (c) Mirabeau and Abbe Sieyes

17. (d) Establish a constitutional monarchy

18. (d) Act of becoming free

19. (c) Personification of Law

20. (d) Strength lies in unity

21. (d) Snake biting its tail to form a ring

22. (c) Blue-white-red

23. (d) Marseilles

24. (d) San-culottes

25. (d) Republic

26. (c) Political instability of the Directory

27. (d) Liberty, Freedom and Equality

28. (c) Roget de L’Isle

29. (a) Liberty

30. (c) Estates General

31. (a) Beheading a person

32. (a) July 14, 1789

33. (b) Treason

34. (a) The Church

35. (c) Increase in population led to rapid increase in the demand of food grains

36. (a) It stood for the despotic power of the king